Yleistä

Radio-ohjattavat lennokit ja helikopterit ovat mielenkiitoinen tekninen harrastus jonka parissa saa ajan kulumaan. Aloittaminen saattaa kuitenkin olla hankalaa jos perusasiat eivät ole selvillä.

Mikäli olet aloitteleva harrastaja on erityisen suositeltavaa, että luet ensin tällä sivulla olevan lennokkioppaan. Ennen laitteiden ja lennokin ostamista kannattaa tulla keskustelemaan harrastajien kanssa siitä mitä sinun pitäisi hankkia ja mikä ratkaisu olisi hyvä sinun käyttöösi. Huomattavaa on, että myyjä ei aina välttämättä osaa myydä sinulle sitä parasta ratkaisua tai tuotetta harrastuksen aloittamiseen. Lennokkeja ja helikoptereita on useita erilaisia eri tarkoituksiin ja oikean harjoituslaitteen löytäminen saattaa olla pulmallista.

Kerhossamme annetaan jäsenille lennonopetusta. Opetus hoidetaan talkoovoimin ja se on yhdistyksen jäsenille ilmaista. Opetustoiminta tapahtuu kokeneemman lennättäjän valvonnassa. Yleensä aika ja paikka valitaan opettajan mukaan sään salliessa.

Lennokkiopas

Kuopion lennokkikerhossa (KIHU) on tehty erittäin hyvä ja ammattitasoinen lennokkiopas radio-ohjattavista lennokeista. Jokaisen aloittelijan kannattaa lukea se läpi. Oppaasta saa hyvät perustiedot lennokeista ja niiden tekniikasta sekä harrastukseen liittyvistä termeistä.

Lennokkiopas (PDF 7.4Mt yksipuolinen tulostus)
Lennokkiopas (PDF 7.4Mt kaksipuolinen tulostus)

Lennokkifoorumi

Lennokit.net-foorumiin kannattaa tutustua. Lennokkifoorumilla voi kysyä kaikkea mikä liittyy harrastukseen.

Kopterifoorumi

RC-Kopterit ry:n ylläpitämällä foorumilla saat hyvää tietoa radio-ohjattavista koptereista, ennen aloitusta kannattaa tutustua.

Lennonopetus

Erityisesti on huomioitava, että lennättämään ei lähdettäisi ilman kokeneemman harrastajan ohjausta ja valvontaa. Lennokit eivät ole leluja ja osaamattomuudella saatetaan aiheuttaa suurta aineellista vahinkoa ja pahimmassa tapauksessa ruumiillisia vammoja ulkopuolisille ja itselle.

Mitä lennonopetus maksaa?

Kerhossamme on ollut käytäntönä, että lennätyksen opetus on ilmaista jäsenille. Kaikilta kokeneemmilta harrastajilta voi kysyä apua, jos olet epävarma taidoistasi. Älä epäröi kysyä!

Lennokit

Kokeneempi harrastaja tarkistaa ennen ensilentoa, että harjoituskone on teknisesti kunnossa. Koneesta pitäisi tarkistaa (jo ennen kentälle menoa) asetuskulmat, painopiste ja liikeratojen suuruudet ja suunnat sekä tietysti se, että kaikki laitteet on oikein kiinnitetty ja ne kestävät lennokkiin kohdistuvat kuormat. Lisäksi on syytä tarkistaa radion kantomatka ja varmistua siitä että akut on ladattu yms.

Kun perustarkistukset on tehty opettaja tekee koneelle trimmilennon (usein tämä on myös harjoituskoneen koelento). Tämän jälkeen oppilas saa ohjata konetta ilmassa opettajan valvonnassa. Opettajan tarkkailee lentoa oppilaan vieressä. Mikäli opettaja huomaa tarvetta keskeyttää oppilaan lennätys, hän ottaa ohjaimen takaisin ja korjaa koneen lentosuunnan sopivaksi. Näin jatketaan kunnes oppilas ei tee enään virheitä. Muutaman tunnin lennätysharjoittelun jälkeen voidaan alkaa opetella nousuja ja lopuksi laskuja. Lennättämään oppiminen vie keskimäärin 2-5 tuntia. Aika riippuu mm. lennokin ominaisuuksista ja harjoituskertojen tiheydesta.

Helikopterit

Kopteriharrastus alkaa hankinnoista jotka toivottavasti tapahtuvat asiantuntevan harrastajan tai myyjän kanssa. Ennen lennätystä käydään yhdessä kopterin asetukset läpi kokeneemman harrastajan kanssa. Harjoittelua voi suorittaa itsenäisesti, kunhan kopteri sekä välineet on todettu asianmukaisiksi. Harjoitteluun on syytä varata turvallinen ympäristö ilman haittatekijöitä kuten liikenne, ihmiset (etenkin lapset) ja esteet. Pihapiirissä tai taajamassa on harvoin sopivia paikkoja harjoitteluun. Apujalaksista on suuri apu leijutteluharjoituksissa. Kopterin hallinnan kannalta on ehdottoman tärkeää edetä maltillisesti pitämättä kiirettä taivaslentoon tai temppujen ajoon. Leijuttelun osaaminen eri asennoissa on perusta kopterin lennättämiseen. Kopterilennätyksen opiskelussa on simulaattorin käyttö suositeltavaa, simulaattorissa kopterin hajoittaminen on ilmaista.

Koska ja missä?

Lennonopetus hoidetaan yleensä silloin kun kouluttaja on itse menossa lennättämään. Mikäli joku opettajista ei ole pääse kentälle kannattaa kysellä muilta opettajilta.

Kouluttajat

Laji Paikka Puhelin
Marko Lemmetty Lennokit Pinsiö 050-3661869
Marko Terävä Lennokit Lempäälä (Pelto) 050-3451094
Tero Vartiainen Helikopterit / Lennokit Pinsiö 040-5182479

Kerhotilat

HUOMIO !  Mustanlahden kerhotilat ovat poissa käytöstä remontin johdosta vuoden 2017. Kerhotoiminta siirtyy keväällä 2017 Kyttälänkadulle. Kerho alkaa syksyllä 2017.    

Tampereen seurakunta on antanut kerhon käyttöön rakentelutilat. Kerhotilassa on ohjattua toimintaa maanantaisin ja tiistaisin kello 18:15 – 20:00 (Syyskuu – Huhtikuu). Paikalle kannattaa saapua hyvissä ajoin mutta viimeistään kello 18:45. (Ovat saatetaan sulkea mikäli harrastajia ei tule.) Kerhotilassa on toimintaa myös muina viikonpäiviä mutta se ei ole säännöllistä.

Tilat sijaitsevat aivan Tampereen keskustassa osoitteessa Mustanlahdenkatu 21 B, pääkirjaston takana aivan Hepokattia vastapäätä. Rakentelutilaa on noin 250m2 kahdessa eri huoneessa pohjakerroksessa. B-rapun ovessa on kyltti jossa lukee Lennokkikerho. Tästä ovesta sisään ja raput alas pohjakerrokseen jossa on opastus oikealle ovelle.

Kerhovuorot

Katso seuraavat kerhoillat etusivulta – kerhovuorolistasta.

Muuta

Erityisesti harrastusta aloittelevien kannattaa tulla käymään kerholla. Ensimmäisen lennokin rakentaminen käy helpommin ja rakennusvirheet jäävät pois kokeneen harrastajan opastuksessa.

Konetta voi toki rakentaa kotonakin ja käydä kysymässä neuvoja kerholta mikäli kerhoajat eivät sovi.

Kerholle tultaessa on syytä muistaa muutama asia:
1. Alle 14 vuotiaat mielellään vanhempien seurassa.
2. Kysy kerhonvetäjältä paikkaa missä voit aloittaa rakentmisen.
3. Laita nimesi, osoitteesi ja puhelinumerosi seinällä olevaan listaan
4. Kun tuot tavaroita ja työkaluja ole hyvä ja kirjoita nimesi tavaroihin. Työkaluille on hyvä varata sopiva pakki.
5. Palavat nesteet säilytetään niille varatussa tilassa.
6. Kun lähdet muista siivota jälkesi ja palauttaa kaikki lainaamasi työkalut niiden oikeille omistajille.
Työtilat on hyvä pitää puhtaana ja tavarat on syytä laittaa niin että ne voidaan siirtää tarvittaessa jos pöytää tarvitaan muuhun käyttöön väliaikaisesti tai jos rakentamiseen tulee pitkiä taukoja.
Tavaroissa on syytä olla nimi ja yhteystidot, jotta oikea omistaja löytyy. Samoja koneita saattaa olla useita rakenteilla.

Työkaluja kerholla on jonkin verran, mutta rakentajan on syytä varata joitakin työkaluja mukaan kerholle tultaessa. Mukana olisi hyvä olla ainakin katkoteräveitsi, hiomapaperia esimerkiksi karkeuksia 120 sekä 180 ja hiomatyyny, poranterät 3mm ja 4mm ja mielellän akkupora tai vastaava, rullamitta ja suorakulma. Mukaan on syytä ottaa myös tussi merkintöjä varten. Perusliimoina voidaa pitää valkoista PVA:ta (erikeeper ja puuliimat yleensä) sekä pikaepoksia. Balsarakenteisten koneiden kanssa on hyvä olla mukana pikaliimaa, jota saa hyvin edullisesti lennokkiliikkeista esim. 25ml purkeissa. Pikaliiman kanssa on oltava varovainen ja alle 14 vuotiaiden onkin hyvä olla vanhempien valvonnassa.

Simulaattori

Kerholla on lennätyssimulaattori jota voi käyttää ohjaamisen harjoitteluun. Aloittelijoiden on erittäin suotavaa harjoitella simulaattorilla ennen ohjatun lennätysopetuksen alkua.

Simulaattoriharjoitteluun tarvitaan lennokkiradio jossa on opetuskaapeliliitäntä. Simulaattori toimii mm. JR, Futaba ja Hitec merkkisillä radioilla.